­čśÄ­čî▓­čĹçZa vstop na pot NE POTREBUJETE PCT POGOJA. Le-ta je obvezen za vstop v trgovinico s spominki. Sprejemamo BON 21.­čĹç Vabljeni! ÔŁĄ´ŞĆԜǴŞĆ

Druge poti

Prva Pot med krošnjami dreves, Narodni park Bavarski gozd

Prva in neko─Ź najdaljša pot med krošnjami dreves na svetu je bila odprta meseca septembra leta 2009, dolga je 1300 m. Dostop do najve─Źjega tovrstnega parka na svetu se nahaja ob parkiriš─Źu, tik ob ogradah za ┼żivali. Vstopni stolp je opremljen z dvigalom, ki omogo─Źa udoben dostop upokojencem, osebam na invalidskem vozi─Źku in dru┼żinam z otroškimi vozi─Źki.

Sprehod po poti iz prete┼żno lesene konstrukcije, ki je premišljeno vklju─Źena v mešani gozd, vsakega obiskovalca obogati s pristnim do┼żivetjem narave. To neverjetno do┼żivetje je podkrepljeno z didakti─Źnimi in orientacijsko senzori─Źnimi elementi, ki se nahajajo vzdol┼ż celotne poti. Tukaj boste lahko spoznali nepozabno pokrajino in njene razli─Źne ┼żivljenjske oblike v novi dimenziji.

Pot je dolga 1300 m, na njenem koncu pa je 44 m visok razgledni stolp, iz katerega se odpira ─Źudovit in skorajda neomejen razgled: proti hribu Lusen na nenaseljeno obmo─Źje gozdne divjine in v drugo smer, proti skrbno urejeni kulturni pokrajini Bavarskega gozda, z Alpami na obzorju.

Pot med krošnjami dreves se nazaj na tla spusti pri hiši Hansa Eisenmanna, kjer se nahaja informacijski center.

V neposredni bli┼żini „Poti med krošnjami dreves“ se nahajajo ograde za prosto gibanje ┼żivali. V raznoliki gozdni pokrajini ob robu Narodnega parka je bilo vzpostavljenih 16 velikih ograd in kletk, ki so povezane z obmo─Źjem za prosto gibanje ┼żivali v Narodnem parku Lusen. Trenutno tukaj ┼żivi 36 razli─Źnih doma─Źih vrst ptic in sesalcev.

Pot med krošnjami dreves na otoku Rügen v Baltskem morju

Od 15. junija 2013 je za obiskovalce odprt nov do┼żivljajski center na otoku Rügen. ┼Że tretja Pot med krošnjami dreves z interaktivno razstavo in gastronomijo predstavlja novo atrakcijo na otoku Rügen v Baltskem morju. Skupna dol┼żina poti je 1250 m, višina orlovega gnezda pa 40 m.

Mali in veliki obiskovalci lahko tukaj pridobijo popolnoma nova, neobi─Źajna ob─Źutja in do┼żivetja: se povzpnejo na vrh starih bukev po poti brez gibalnih ovir med krošnjami dreves, z vodnikom odidejo na izlet po najbolj znanih silicitovih poljih ali obiš─Źejo dve zelo zanimivi razstavi.

Vrhunec poti predstavlja 40 metrov visok stolp, ki je oblikovan v podobi orlovega gnezda. Z višine 82 metrov nad morjem se razprostira prekrasen razgled na edinstveno pokrajino otoka Rügen v Baltskem morju. Z malo sre─Źe lahko obiskovalci opazujejo morskega orla pri njegovih izletih po pokrajini. Po razburljivem izletu vas na prijetno dru┼żenje vabi restavracija „Boonhus“ z jedmi, ki so zna─Źilne za tukajšnjo regijo in sezonsko kuhinjo.

Pot med krošnjami v Črnem gozdu (Schwarzwald)

Pot med krošnjami dreves ─îrni gozd (Schwarzwald) vam omogo─Źa spoznavanje narave v popolnoma novi perspektivi. Med bukvami, jelkami in smrekami veli─Źastnega gorskega mešanega gozda se na hrib Sommerberg v Bad Wilbachu dviguje 1250 metrov dolga pot, ki sega kar 20 metrov v višino. Najvišja to─Źka, leta 2014 odprte Poti med krošnjami dreves, je skoraj 40 metrov visok stolp z razgledno ploš─Źadjo, na kateri lahko u┼żivate v razgledu na celotno hribovje ─îrni gozd (Schwarzwald). Zaradi konstrukcije brez gibalnih ovir je pot primerna za vse starostne skupine, tako za invalide, kot dru┼żine z otroškimi vozi─Źki. 

Naravni materiali poti spodbujajo obiskovalce, da ob─Źutijo naravo in jo dojemajo na nov na─Źin. Odkrijte ptice, male ┼żivali, mr─Źes in številne rastline, ki jih lahko opazujete na razli─Źnih višinah Poti med krošnjami dreves iz ─Źisto druga─Źne perspektive. Harmoni─Źna pot in njen po─Źasen vzpon vzbujata ob─Źutek, da lebdite visoko nad tlemi.

Po celotni dol┼żini poti najdete manjše balkon─Źke z didakti─Źnimi postojankami, ki obiskovalce obveš─Źajo o lokalni naravi in ┼żivljenju ┼żivali, tako pa neprisiljeno posredujejo znanstvena dognanja o hribovju ─îrni gozd. Da ne boste prikrajšani za razvedrilo, poskrbijo na poti mali ovinki, kjer lahko varno preizkusite ohranjanje ravnote┼żja ali plezanje na višini.  Od aprila 2015 ─Źaka obiskovalce Poti med krošnjami dreves nova atrakcija: 55 metrov dolg tunel s toboganom, ki se vije po notranjem delu razglednega stolpa in obljublja neobi─Źajna do┼żivetja pri spustu navzdol.

Ne glede na to, ali je naokoli sve┼ża vegetacija spomladi, slikovito obarvan gozd jeseni ali srebrni sloj prve sne┼żne odeje – sprehod po poti med krošnjami dreves je v vsakem letnem obdobju ─Źudovito naravno do┼żivetje.

Pot med krošnjami dreves v ─îrnem gozdu udobno lahko dose┼żete s poletnim vlakcem iz Bad Wildbada. Na voljo vam je ugodna kombinirana vstopnica – vklju─Źuje vo┼żnjo navzgor in nazaj v dolino ter vstopnico za Pot med krošnjami dreves.

Prva ─Źe┼íka Pot med kro┼ínjami dreves ÔÇô Lipno

Pot med krošnjami dreves Lipno, dr┼żavni unikat in prva pot te vrste na ─îeškem, je prve obiskovalce sprejela 10. julija 2012. Pot je skrbno vklju─Źena v pokrajino v okolici Lipenskega jezera in je unikatna dopolnitev Lipna. Zaokro┼ża ponudbo športnih, izobra┼żevalnih in razvedrilnih aktivnosti.

Sestavni del poti so tudi didakti─Źni elementi, ki obogatijo in razširijo znanja na podro─Źju narave, njenega varovanja in funkcij gozda. Ne le malim obiskovalcem, ampak tudi tistim, ki ostajajo mladi in jih še vedno ni zapustila ┼żelja po dogodivš─Źinah, so namenjene tri postojanke z vrvnimi elementi. Nameš─Źeni so na višini 24 metrov.

Pot se kon─Źa na 40 metrskem devetkotnem razglednem stolpu, ki je unikaten po svojem videzu, pa ne le zaradi zra─Źne arhitekturne oblike, ampak tudi zaradi nemotenega dostopa brez gibalnih ovir ter vrste in na─Źina gradnje.

Pot med krošnjami dreves Saarschleife

Od junija 2016 odpira Pot med krošnjami dreves nove perspektive tudi na enem od najbolj znanih izletniških destinacij Posarja, v Saarschleifu. Nad razglednim krajem Cloef, vodi med bukvami, hrasti in duglazijami lokalnega mešanega gozda, 1.250 metrov dolga pot iz naravnega lesa duglazije in macesna. Na višini od treh do triindvajsetih metrov imajo obiskovalci mo┼żnost pribli┼żati se ┼żivljenju v gozdu na doslej neznan na─Źin.

Vzdol┼ż poti se nahajajo otrokom prilagojene didakti─Źne postojanke, na katerih bodo vsi izvedeli veliko o gozdu in njegovih prebivalcih. Za zabavo med sprehodom po poti poskrbijo tudi igralne postojanke z razli─Źnimi ravnote┼żnimi elementi in tobogan. Vrhunec obiska Poti med krošnjami Saarschleife je arhitekturno edinstven, 42 metrov visok razgledni stolp. Ko prispete po polkro┼żnih klan─Źinah do razgledne ploš─Źadi, se bo pred vašimi o─Źmi odprl edinstven panoramski razgled na Saarschleife in naravo Narodnega parka Saar-Hunsrück.

Druga zanimivost sofisticirano zgrajene poti je, da sta tako Pot med krošnjami, kot tudi razgledni stolp popolnoma brez stopnic. Zaradi tega ju lahko brez te┼żav obiš─Źejo tudi obiskovalci na invalidskih vozi─Źkih, gibalno ovirane osebe ali dru┼żine z otroškimi vozi─Źki.

Vrhunec do┼żivetja so za obiskovalce posebne prireditve, ko lahko Pot med krošnjami obiš─Źejo tudi izven rednega odpiralnega ─Źasa in na lastne o─Źi vidijo son─Źni vzhod nad Saarschleife.

Prva Pot med kro┼ínjami dreves na Slova┼íkem ÔÇô Bachledka

O lepotah slovaške narave ni potrebno veliko pisati. Skupaj z lokalnimi partnerji nam je uspelo za novo pot najti fantasti─Źen prostor sredi Narodnega parka Pieniny. Iz 32 metrskega stolpa, lahko poleg ─Źudovite narave obmo─Źja Pieniny ob─Źudujete tudi vrhove Belianskih Tater ali slikovito pokrajino Zamagurie.

Dol┼żina te Poti med krošnjami je ve─Ź kot 1200 metrov. Ne dolgo po odprtju je postala turisti─Źni hit in vabi številne skupine obiskovalcev, tudi iz Visokih Tater. Prednost je odli─Źno zaledje centra Bachledka, ki nudi veliko športnih aktivnosti za vse starostne skupine.

Prva avstrijska Pot med krošnjami Salzkammergut

Avgusta 2018 je svoja vrata odprla prva pot Erlebnis Akademie AG v Avstriji. ┼Że od dale─Ź lahko vidite razgledni stolp Poti med krošnjami dreves Salzkammergut na poti do avstrijskega kraja Gmunden, visoko na hribu Grünberg. ┼Żi─Źnica Grünberg omogo─Źa lahek dostop do 1400 metrov dolge poti, ki je primerna tudi za gibalno ovirane osebe in nudi edinstven razgled na celoten Gmunden. Zaradi cele vrste fantasti─Źnih razgledov na okoliško gorsko pokrajino in Traunsee, je sprehod po vrhovih dreves posebno do┼żivetje. Za srca malih in velikih raziskovalcev so vzdol┼ż lesenega objekta izobra┼żevalne postaje, ki posredujejo razburljiva in zanimiva dejstva o naravi in okolju. Na adrenalinskih postajah je potrebno premagati razli─Źne ovire in gibljive elemente - vse na osupljivi višini. Vrh Poti med krošnjami je 39 metrov visoka razgledna ploš─Źad, iz katere lahko do┼żivite prekrasen 360° panoramski razgled na celotne alpske planine in Salzkammergut.
55 metrov dolg tobogan znotraj razgledne to─Źke, do katere vodi dostop preko 28 metrov visoke ploš─Źadi, obljublja posebno do┼żivetje za mlade in starejše.

Pot med krošnjami dreves Salzkammergut je popolnoma brez gibalnih ovir, zato so dobrodošle vse ciljne skupine obiskovalcev, od dru┼żin z dojen─Źki in otroškimi vozi─Źki do starostnikov. Pot lahko obiš─Źejo tudi osebe na invalidskih vozi─Źkih, ali gibalno ovirane osebe.

Turisti─Źno podro─Źje Traunsee v srcu Salzkammergut vabi obiskovalce s številnimi aktivnostmi za pre┼żivljanje prostega ─Źasa in turisti─Źnimi potmi. Odkrivajte kraje in zaliv─Źke na izletu z ladjo po Traunsee, ali pa se sprehodite po ─Źudovitem starem mestecu Gmunden. Za pester in individualni program je pripravljenih veliko drugih privla─Źnih ponudb, npr. Grad Orth ali lokalna izdelovalnica keramike. V neposredni bli┼żini Poti med krošnjami dreves se nahaja restavracija Grünbergalm z doma─Źo ponudbo jedi na visokem nivoju.

Pot med krošnjami dreves Krkonoše

Pot med krošnjami dreves se nahaja v srcu mogo─Źnih gozdov Narodnega parka Krkonoše.

Poka┼że vam, v ─Źem je narava v Krkonoših edinstvena. Skupaj z nami boste spoznali tukajšnje lepote gozdov dobesedno od korenin do krošnje. Postali boste del ┼żivljenja gozda in spoznali celo vrsto ┼żivali in rastlin, ki jih ne boste našli nikjer drugje.

Pot, ki je dolga ve─Ź kot 1500 m, vas bo vodila po raznolikem gozdu, kjer na vas ─Źakajo mnoga presene─Źenja in podatki.

Popolnoma vas bo fasciniral razgled iz 45 metrov visokega stolpa, kjer boste le streljaj stran od gozdnih velikanov, nekateri so stari ve─Ź kot 150 let. Obiskali boste tudi unikatni izobra┼żevalni center, ki se nahaja v podzemlju lesenega razglednega stolpa in predstavlja prepleten koreninski sistem dreves.

─îe dajete prednost samostojnemu raziskovanju, boste zagotovo izkoristili veliko število informacijskih
tabel, ki jih lahko nemoteno preu─Źite na treh postojankah, ki se nahajajo na horizontalni poti. Razveselili vas bomo z odli─Źno lokalno kulinari─Źno ponudbo. Nismo pozabili na voznike, starejše osebe, najmanjše obiskovalce hribovja Krkonoše, vrtce in šole. Za skupine nudimo tudi vodi─Źa – delavca Narodnega parka Krkonoše.

Pot med krošnjami Usedom

Trajnostno naravnana pustolovska pot na višini do 23 metrov vodi po ve─Ź ravneh gozda. Na ve─Ź informacijskih tablah na dostopni pribli┼żno 1350 metrov dolgi pohodni poti lahko izveste marsikaj zanimivega in zabavnega o okoljevarstveni vzgoji, Naravnem parku Usedom in tamkajšnji flori ter favni. Do┼żivljajske postaje z vznemirljivimi elementi za ohranjanje ravnote┼żja na visokih višinah vas kar vabijo, da jih preizkusite. Ob vzponu na najvišje vrhove se vam razodenejo edinstveni pogledi na otok Usedom, kjer si lahko ┼że deloma ustvarite sliko o razgledu s pribli┼żno 33 metrov visokega kvadratnega opazovalnega stolpa, ki smo ga oblikovali po zgledu stolpa »Stari Bismarckwarte«. Na 75 metrih nadmorske višine vas ─Źaka edinstven razgled na tri cesarska letoviš─Źa Bansin, Heringsdorf in Ahlbeck. Pogled vam se┼że vse tja ─Źez Baltsko morje. Eden od vrhuncev poti je 50 kvadratnih metrov dolga pohodna mre┼ża na najvišji ploš─Źadi opazovalnega stolpa. Pot je zaradi nizkega naklona primerna tudi za obiskovalce na invalidskih vozi─Źkih. Prav tako jo lahko obiš─Źete z otroškimi vozi─Źki. Lahko pa uporabite tudi dvigalo. Celovito ponudbo Poti med krošnjami Usedom dopolnjuje vstopna dvorana s trgovino, gostinsko ponudbo in vrtom, kjer si lahko privoš─Źite osve┼żilno pija─Źo.

Prva francoska Pot med krošnjami v Alzaciji

Spomladi 2021 je v francoskem mestu Drachenbronn svoja vrata odprla Pot med krošnjami v Alzaciji. Lesena konstrukcija, ki vklju─Źuje skupaj 1050 metrov dolgo pohodno pot (vklju─Źno z rampo stolpa) in pribli┼żno 29 metrov visok stolp, se popolnoma zlije z naravo. Opazovalni stolp predstavlja eno od najvišjih to─Źk na obronkih Vogezov in nudi edinstven 360-stopinjski razgled na ni┼żavje ob reki Ren, Schwarzwald in severne Vogeze. Za navdušenje in zabavo je poskrbljeno z ve─Ź informacijskimi in do┼żivljajskimi postajami ter s toboganom v stolpu. S─Źasoma bodo dodali še stavbo z vhodom in izhodom Poti med krošnjami, trgovino s spominki, restavracijo z zimskim vrtom in teraso ter brezpla─Źni vlakec, ki bo obiskovalce odpeljal od velikega parkiriš─Źa do vhoda. Pot med krošnjami v Alzaciji je zaradi celovite in vsestranske ponudbe privla─Źna destinacija za obiskovalce na ekskurzijah.