Druge poti

Prva Pot med krošnjami dreves, Narodni park Bavarski gozd

Prva in nekoč najdaljša pot med krošnjami dreves na svetu je bila odprta meseca septembra leta 2009, dolga je 1300 m. Dostop do največjega tovrstnega parka na svetu se nahaja ob parkirišču, tik ob ogradah za živali. Vstopni stolp je opremljen z dvigalom, ki omogoča udoben dostop upokojencem, osebam na invalidskem vozičku in družinam z otroškimi vozički.

Sprehod po poti iz pretežno lesene konstrukcije, ki je premišljeno vključena v mešani gozd, vsakega obiskovalca obogati s pristnim doživetjem narave. To neverjetno doživetje je podkrepljeno z didaktičnimi in orientacijsko senzoričnimi elementi, ki se nahajajo vzdolž celotne poti. Tukaj boste lahko spoznali nepozabno pokrajino in njene različne življenjske oblike v novi dimenziji.

Pot je dolga 1300 m, na njenem koncu pa je 44 m visok razgledni stolp, iz katerega se odpira čudovit in skorajda neomejen razgled: proti hribu Lusen na nenaseljeno območje gozdne divjine in v drugo smer, proti skrbno urejeni kulturni pokrajini Bavarskega gozda, z Alpami na obzorju.

Pot med krošnjami dreves se nazaj na tla spusti pri hiši Hansa Eisenmanna, kjer se nahaja informacijski center.

V neposredni bližini „Poti med krošnjami dreves“ se nahajajo ograde za prosto gibanje živali. V raznoliki gozdni pokrajini ob robu Narodnega parka je bilo vzpostavljenih 16 velikih ograd in kletk, ki so povezane z območjem za prosto gibanje živali v Narodnem parku Lusen. Trenutno tukaj živi 36 različnih domačih vrst ptic in sesalcev.

Pot med krošnjami dreves na otoku Rügen v Baltskem morju

Od 15. junija 2013 je za obiskovalce odprt nov doživljajski center na otoku Rügen. Že tretja Pot med krošnjami dreves z interaktivno razstavo in gastronomijo predstavlja novo atrakcijo na otoku Rügen v Baltskem morju. Skupna dolžina poti je 1250 m, višina orlovega gnezda pa 40 m.

Mali in veliki obiskovalci lahko tukaj pridobijo popolnoma nova, neobičajna občutja in doživetja: se povzpnejo na vrh starih bukev po poti brez gibalnih ovir med krošnjami dreves, z vodnikom odidejo na izlet po najbolj znanih silicitovih poljih ali obiščejo dve zelo zanimivi razstavi.

Vrhunec poti predstavlja 40 metrov visok stolp, ki je oblikovan v podobi orlovega gnezda. Z višine 82 metrov nad morjem se razprostira prekrasen razgled na edinstveno pokrajino otoka Rügen v Baltskem morju. Z malo sreče lahko obiskovalci opazujejo morskega orla pri njegovih izletih po pokrajini. Po razburljivem izletu vas na prijetno druženje vabi restavracija „Boonhus“ z jedmi, ki so značilne za tukajšnjo regijo in sezonsko kuhinjo.

Pot med krošnjami v Črnem gozdu (Schwarzwald)

Pot med krošnjami dreves Črni gozd (Schwarzwald) vam omogoča spoznavanje narave v popolnoma novi perspektivi. Med bukvami, jelkami in smrekami veličastnega gorskega mešanega gozda se na hrib Sommerberg v Bad Wilbachu dviguje 1250 metrov dolga pot, ki sega kar 20 metrov v višino. Najvišja točka, leta 2014 odprte Poti med krošnjami dreves, je skoraj 40 metrov visok stolp z razgledno ploščadjo, na kateri lahko uživate v razgledu na celotno hribovje Črni gozd (Schwarzwald). Zaradi konstrukcije brez gibalnih ovir je pot primerna za vse starostne skupine, tako za invalide, kot družine z otroškimi vozički. 

Naravni materiali poti spodbujajo obiskovalce, da občutijo naravo in jo dojemajo na nov način. Odkrijte ptice, male živali, mrčes in številne rastline, ki jih lahko opazujete na različnih višinah Poti med krošnjami dreves iz čisto drugačne perspektive. Harmonična pot in njen počasen vzpon vzbujata občutek, da lebdite visoko nad tlemi.

Po celotni dolžini poti najdete manjše balkončke z didaktičnimi postojankami, ki obiskovalce obveščajo o lokalni naravi in življenju živali, tako pa neprisiljeno posredujejo znanstvena dognanja o hribovju Črni gozd. Da ne boste prikrajšani za razvedrilo, poskrbijo na poti mali ovinki, kjer lahko varno preizkusite ohranjanje ravnotežja ali plezanje na višini.  Od aprila 2015 čaka obiskovalce Poti med krošnjami dreves nova atrakcija: 55 metrov dolg tunel s toboganom, ki se vije po notranjem delu razglednega stolpa in obljublja neobičajna doživetja pri spustu navzdol.

Ne glede na to, ali je naokoli sveža vegetacija spomladi, slikovito obarvan gozd jeseni ali srebrni sloj prve snežne odeje – sprehod po poti med krošnjami dreves je v vsakem letnem obdobju čudovito naravno doživetje.

Pot med krošnjami dreves v Črnem gozdu udobno lahko dosežete s poletnim vlakcem iz Bad Wildbada. Na voljo vam je ugodna kombinirana vstopnica – vključuje vožnjo navzgor in nazaj v dolino ter vstopnico za Pot med krošnjami dreves.

Prva češka Pot med krošnjami dreves – Lipno

Pot med krošnjami dreves Lipno, državni unikat in prva pot te vrste na Češkem, je prve obiskovalce sprejela 10. julija 2012. Pot je skrbno vključena v pokrajino v okolici Lipenskega jezera in je unikatna dopolnitev Lipna. Zaokroža ponudbo športnih, izobraževalnih in razvedrilnih aktivnosti.

Sestavni del poti so tudi didaktični elementi, ki obogatijo in razširijo znanja na področju narave, njenega varovanja in funkcij gozda. Ne le malim obiskovalcem, ampak tudi tistim, ki ostajajo mladi in jih še vedno ni zapustila želja po dogodivščinah, so namenjene tri postojanke z vrvnimi elementi. Nameščeni so na višini 24 metrov.

Pot se konča na 40 metrskem devetkotnem razglednem stolpu, ki je unikaten po svojem videzu, pa ne le zaradi zračne arhitekturne oblike, ampak tudi zaradi nemotenega dostopa brez gibalnih ovir ter vrste in načina gradnje.

Pot med krošnjami dreves Saarschleife

Od junija 2016 odpira Pot med krošnjami dreves nove perspektive tudi na enem od najbolj znanih izletniških destinacij Posarja, v Saarschleifu. Nad razglednim krajem Cloef, vodi med bukvami, hrasti in duglazijami lokalnega mešanega gozda, 1.250 metrov dolga pot iz naravnega lesa duglazije in macesna. Na višini od treh do triindvajsetih metrov imajo obiskovalci možnost približati se življenju v gozdu na doslej neznan način.

Vzdolž poti se nahajajo otrokom prilagojene didaktične postojanke, na katerih bodo vsi izvedeli veliko o gozdu in njegovih prebivalcih. Za zabavo med sprehodom po poti poskrbijo tudi igralne postojanke z različnimi ravnotežnimi elementi in tobogan. Vrhunec obiska Poti med krošnjami Saarschleife je arhitekturno edinstven, 42 metrov visok razgledni stolp. Ko prispete po polkrožnih klančinah do razgledne ploščadi, se bo pred vašimi očmi odprl edinstven panoramski razgled na Saarschleife in naravo Narodnega parka Saar-Hunsrück.

Druga zanimivost sofisticirano zgrajene poti je, da sta tako Pot med krošnjami, kot tudi razgledni stolp popolnoma brez stopnic. Zaradi tega ju lahko brez težav obiščejo tudi obiskovalci na invalidskih vozičkih, gibalno ovirane osebe ali družine z otroškimi vozički.

Vrhunec doživetja so za obiskovalce posebne prireditve, ko lahko Pot med krošnjami obiščejo tudi izven rednega odpiralnega časa in na lastne oči vidijo sončni vzhod nad Saarschleife.

Prva Pot med krošnjami dreves na Slovaškem – Bachledka

O lepotah slovaške narave ni potrebno veliko pisati. Skupaj z lokalnimi partnerji nam je uspelo za novo pot najti fantastičen prostor sredi Narodnega parka Pieniny. Iz 32 metrskega stolpa, lahko poleg čudovite narave območja Pieniny občudujete tudi vrhove Belianskih Tater ali slikovito pokrajino Zamagurie.

Dolžina te Poti med krošnjami je več kot 1200 metrov. Ne dolgo po odprtju je postala turistični hit in vabi številne skupine obiskovalcev, tudi iz Visokih Tater. Prednost je odlično zaledje centra Bachledka, ki nudi veliko športnih aktivnosti za vse starostne skupine.

Prva avstrijska Pot med krošnjami Salzkammergut

Avgusta 2018 je svoja vrata odprla prva pot Erlebnis Akademie AG v Avstriji. Že od daleč lahko vidite razgledni stolp Poti med krošnjami dreves Salzkammergut na poti do avstrijskega kraja Gmunden, visoko na hribu Grünberg. Žičnica Grünberg omogoča lahek dostop do 1400 metrov dolge poti, ki je primerna tudi za gibalno ovirane osebe in nudi edinstven razgled na celoten Gmunden. Zaradi cele vrste fantastičnih razgledov na okoliško gorsko pokrajino in Traunsee, je sprehod po vrhovih dreves posebno doživetje. Za srca malih in velikih raziskovalcev so vzdolž lesenega objekta izobraževalne postaje, ki posredujejo razburljiva in zanimiva dejstva o naravi in okolju. Na adrenalinskih postajah je potrebno premagati različne ovire in gibljive elemente - vse na osupljivi višini. Vrh Poti med krošnjami je 39 metrov visoka razgledna ploščad, iz katere lahko doživite prekrasen 360° panoramski razgled na celotne alpske planine in Salzkammergut.
55 metrov dolg tobogan znotraj razgledne točke, do katere vodi dostop preko 28 metrov visoke ploščadi, obljublja posebno doživetje za mlade in starejše.

Pot med krošnjami dreves Salzkammergut je popolnoma brez gibalnih ovir, zato so dobrodošle vse ciljne skupine obiskovalcev, od družin z dojenčki in otroškimi vozički do starostnikov. Pot lahko obiščejo tudi osebe na invalidskih vozičkih, ali gibalno ovirane osebe.

Turistično področje Traunsee v srcu Salzkammergut vabi obiskovalce s številnimi aktivnostmi za preživljanje prostega časa in turističnimi potmi. Odkrivajte kraje in zalivčke na izletu z ladjo po Traunsee, ali pa se sprehodite po čudovitem starem mestecu Gmunden. Za pester in individualni program je pripravljenih veliko drugih privlačnih ponudb, npr. Grad Orth ali lokalna izdelovalnica keramike. V neposredni bližini Poti med krošnjami dreves se nahaja restavracija Grünbergalm z domačo ponudbo jedi na visokem nivoju.

Pot med krošnjami dreves Krkonoše

Pot med krošnjami dreves se nahaja v srcu mogočnih gozdov Narodnega parka Krkonoše.

Pokaže vam, v čem je narava v Krkonoših edinstvena. Skupaj z nami boste spoznali tukajšnje lepote gozdov dobesedno od korenin do krošnje. Postali boste del življenja gozda in spoznali celo vrsto živali in rastlin, ki jih ne boste našli nikjer drugje.

Pot, ki je dolga več kot 1500 m, vas bo vodila po raznolikem gozdu, kjer na vas čakajo mnoga presenečenja in podatki.

Popolnoma vas bo fasciniral razgled iz 45 metrov visokega stolpa, kjer boste le streljaj stran od gozdnih velikanov, nekateri so stari več kot 150 let. Obiskali boste tudi unikatni izobraževalni center, ki se nahaja v podzemlju lesenega razglednega stolpa in predstavlja prepleten koreninski sistem dreves.

Če dajete prednost samostojnemu raziskovanju, boste zagotovo izkoristili veliko število informacijskih
tabel, ki jih lahko nemoteno preučite na treh postojankah, ki se nahajajo na horizontalni poti. Razveselili vas bomo z odlično lokalno kulinarično ponudbo. Nismo pozabili na voznike, starejše osebe, najmanjše obiskovalce hribovja Krkonoše, vrtce in šole. Za skupine nudimo tudi vodiča – delavca Narodnega parka Krkonoše.

Pot med krošnjami Usedom

Trajnostno naravnana pustolovska pot na višini do 23 metrov vodi po več ravneh gozda. Na več informacijskih tablah na dostopni približno 1350 metrov dolgi pohodni poti lahko izveste marsikaj zanimivega in zabavnega o okoljevarstveni vzgoji, Naravnem parku Usedom in tamkajšnji flori ter favni. Doživljajske postaje z vznemirljivimi elementi za ohranjanje ravnotežja na visokih višinah vas kar vabijo, da jih preizkusite. Ob vzponu na najvišje vrhove se vam razodenejo edinstveni pogledi na otok Usedom, kjer si lahko že deloma ustvarite sliko o razgledu s približno 33 metrov visokega kvadratnega opazovalnega stolpa, ki smo ga oblikovali po zgledu stolpa »Stari Bismarckwarte«. Na 75 metrih nadmorske višine vas čaka edinstven razgled na tri cesarska letovišča Bansin, Heringsdorf in Ahlbeck. Pogled vam seže vse tja čez Baltsko morje. Eden od vrhuncev poti je 50 kvadratnih metrov dolga pohodna mreža na najvišji ploščadi opazovalnega stolpa. Pot je zaradi nizkega naklona primerna tudi za obiskovalce na invalidskih vozičkih. Prav tako jo lahko obiščete z otroškimi vozički. Lahko pa uporabite tudi dvigalo. Celovito ponudbo Poti med krošnjami Usedom dopolnjuje vstopna dvorana s trgovino, gostinsko ponudbo in vrtom, kjer si lahko privoščite osvežilno pijačo.

Prva francoska Pot med krošnjami v Alzaciji

Spomladi 2021 je v francoskem mestu Drachenbronn svoja vrata odprla Pot med krošnjami v Alzaciji. Lesena konstrukcija, ki vključuje skupaj 1050 metrov dolgo pohodno pot (vključno z rampo stolpa) in približno 29 metrov visok stolp, se popolnoma zlije z naravo. Opazovalni stolp predstavlja eno od najvišjih točk na obronkih Vogezov in nudi edinstven 360-stopinjski razgled na nižavje ob reki Ren, Schwarzwald in severne Vogeze. Za navdušenje in zabavo je poskrbljeno z več informacijskimi in doživljajskimi postajami ter s toboganom v stolpu. Sčasoma bodo dodali še stavbo z vhodom in izhodom Poti med krošnjami, trgovino s spominki, restavracijo z zimskim vrtom in teraso ter brezplačni vlakec, ki bo obiskovalce odpeljal od velikega parkirišča do vhoda. Pot med krošnjami v Alzaciji je zaradi celovite in vsestranske ponudbe privlačna destinacija za obiskovalce na ekskurzijah.